Pierogi z pastrami 8 czerwca, 2017
Od dawna przyjęło się, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej, co nie jest to do końca prawdą. Warto zauważyć, że zostały one zapoczątkowane w Chinach. W naszym kraju, wprowadził je biskup Jacek Odrowąż, który zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie. Wracając do dzisiejszych czasów, należy podkreślić, że ludzie stawiają na szybkie jedzenie, co tym samym prowadzi do wygody i oszczędności ich czasu. My przygotowaliśmy nasz kolejny eksperyment z pastrami , a są nim pierogi z pastrami ! Spróbowaliśmy i wyszło przepysznie. Sprawdźcie sami!
Składniki:
Ciasto:
– mąka – 0,4 kg
– 1 jajko
Farsz:
– naparowane pastrami – 40 dag.
– cebula – 15 dag.
– kapusta kiszona – 15 dag.
– suszone pomidory – 20 dag.
– śmietana 30% – 100 ml.
– białe wino – 100 ml.
Przepis na farsz:
Naparowane pastrami zmielić na drobnym sitku. Następnie, drobno posiekaną cebulę przysmażyć na maśle, by nabrała złocistej barwy. Do cebuli dodać posiekaną kiszoną kapustę i dusić około 15 minut. Po 15 minutach do naszego farszu, dodać zmielone pastrami i dusić jeszcze przez około 5 minut. Całość dobrze wymieszać.
Przepis na ciasto:
Z mąki, letniej wody i jajka wyrobić ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 1 milimetra. Szklanką wykrawać okręgi o średnicy 5 cm ,a następnie nałożyć wcześniej przygotowany farsz. Należy pamiętać, aby pierogi dobrze skleić, żeby nie wypłynął farsz.
Przepis na sos z suszonych pomidorów:
Suszone pomidory posiekać w drobną kostkę i wrzucić na patelnię razem z olejem spod pomidorów. Dolać białe wino i dusić 5 minut na wolnym ogniu. Do sosu dodać śmietanę i zagotować. Następnie, doprawić do smaku pieprzem i solą. Pierogi gotowe! Smacznego