Pierogi z pastrami Czerwiec 8, 2017

Od dawna przyjęło się, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej, co nie jest  to do końca prawdą. Warto zauważyć, że zostały one zapoczątkowane w Chinach.  W naszym kraju, wprowadził je biskup Jacek Odrowąż, który zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie. Wracając do dzisiejszych czasów, należy podkreślić, że ludzie stawiają na szybkie jedzenie, co tym samym prowadzi do wygody i oszczędności ich czasu. My przygotowaliśmy nasz kolejny eksperyment z pastrami , a są nim pierogi z pastrami ! Spróbowaliśmy i wyszło przepysznie. Sprawdźcie sami!

Składniki:

Ciasto:

– mąka – 0,4 kg

– 1 jajko

Farsz:

– naparowane pastrami – 40 dag.

– cebula – 15 dag.

– kapusta kiszona – 15 dag.

– suszone pomidory – 20 dag.

– śmietana 30% – 100 ml.

– białe wino – 100 ml.

Przepis na farsz:

Naparowane pastrami zmielić na drobnym sitku.  Następnie, drobno posiekaną cebulę przysmażyć na maśle, by nabrała złocistej barwy. Do cebuli dodać posiekaną kiszoną kapustę i dusić około 15 minut. Po 15 minutach do naszego farszu, dodać zmielone pastrami i dusić jeszcze przez około 5 minut. Całość dobrze wymieszać.

Przepis na ciasto:

Z mąki, letniej wody i jajka wyrobić ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 1  milimetra. Szklanką wykrawać okręgi o średnicy 5 cm ,a następnie nałożyć wcześniej przygotowany farsz. Należy pamiętać, aby pierogi dobrze skleić, żeby nie wypłynął farsz.

Przepis na sos z suszonych pomidorów:

Suszone pomidory posiekać w drobną kostkę i wrzucić na patelnię razem z olejem spod pomidorów. Dolać białe wino i dusić 5 minut na wolnym ogniu. Do sosu dodać śmietanę i zagotować. Następnie, doprawić do smaku pieprzem i solą. Pierogi gotowe! Smacznego