Kanapka Szefa – Rabarbar! 27 czerwca, 2017

Składniki:

– chutney z rabarbaru

– pastrami

– chleb żytni

– sos wasabi

Chutney z rabarbaru:

– 100 g rabarbaru

– 1 czerwona cebula

– 2 łyżki cukru

– pół łyżeczki cynamonu

– pół łyżeczki imbiru w proszku

– 15 ml octu jabłkowego

– szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie chutney z rabarbaru:

Rabarbar przepłukać, osuszyć, podcinać końce i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Wszystkie składniki umieścić w garnku (najlepiej o nieprzywierającym dnie) i gotować przez około 1,5 godziny – co jakiś czas mieszając, aż rabarbar się rozpadnie, a całość zgęstnieje.

Przepis:

Dwie kanapki chleba podgrzewamy w tosterze bądź na patelni. Górną kanapkę chleba smarujemy sosem wasabi, a dolną kanapkę chleba smarujemy chutney z rabarbaru. Następnie nakładamy na niej naparowane wcześniej kawałki pastrami. Kanapka gotowa! Smacznego 🙂