Kanapka Szefa – Rabarbar! 27 czerwca, 2017
Składniki:
– chutney z rabarbaru
– pastrami
– chleb żytni
– sos wasabi
Chutney z rabarbaru:
– 100 g rabarbaru
– 1 czerwona cebula
– 2 łyżki cukru
– pół łyżeczki cynamonu
– pół łyżeczki imbiru w proszku
– 15 ml octu jabłkowego
– szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie chutney z rabarbaru:
Rabarbar przepłukać, osuszyć, podcinać końce i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Wszystkie składniki umieścić w garnku (najlepiej o nieprzywierającym dnie) i gotować przez około 1,5 godziny – co jakiś czas mieszając, aż rabarbar się rozpadnie, a całość zgęstnieje.
Przepis:
Dwie kanapki chleba podgrzewamy w tosterze bądź na patelni. Górną kanapkę chleba smarujemy sosem wasabi, a dolną kanapkę chleba smarujemy chutney z rabarbaru. Następnie nakładamy na niej naparowane wcześniej kawałki pastrami. Kanapka gotowa! Smacznego 🙂