Kanapka Reuben! 28 sierpnia, 2017 – Tags: kanapka z pastrami, mostek wołowy, pastrami, pastramideli, reuben, wołowina
Składniki:
– chleb żytni (lub ciemny)
– pastrami
– ser żółty
– kapusta kiszona
– sos rosyjski
Przygotowanie sosu rosyjskiego:
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka ketchupu
– 1/3 łyżeczki stołowej sosu worcesterhire
– Połowa płaskiej łyżeczki chrzanu
– 1 szczypiorek
– Szczypta pieprzu
Przepis
Idealne pastrami do serwowania to takie, które właśnie zostało podgotowane na parze nad bardzo gorącą lecz nie wrzącą wodą, w szczelnie przykrytym garnku. Otrzymujemy wtedy ciepłe, kruche, wręcz rozpadające się w ustach mięso. Kroimy kilka jak najcieńszych plastrów. Dwie kanapki chleba podgrzewamy w tosterze bądź na patelni. Odsączamy kapustę kiszoną z nadmiaru soku i siekamy delikatnie na mniejsze części. Ciepłe kanapki chleba smarujemy sosem rosyjskim na jednej stronie, nakładamy kawałki pastrami, kapustę, i roztopiony wcześniej ser żółty. Dokładamy drugą kanapkę i gotowe. Smacznego!