Cezar z Pastrami Czerwiec 1, 2017

Cezar, czyli pochodząca z Włoch sałatka to jedno z najpowszechniejszych i najprostszych w przygotowaniu dań, które popularność zyskało na całym świecie. Jej główne składniki to sałata rzymska, sos, grzanki oraz parmezan. Oprócz podstawowych komponentów dodaje się często kurczaka, anchois a czasem nawet boczek czy jajko.  Jako, że dla nas mięso pozostaje nieodłącznym elementem diety nie wyobrażamy sobie sałatki cezar bez takowego akcentu. Uwielbiamy eksperymentować z naszym pastrami  i w związku z tym proponujemy zastąpić nim kurczaka lub boczek. Spróbowaliśmy i wyszło przepysznie. Sprawdźcie sami!

składniki

50g naparowanego pastrami
Sałata rzymska
Parmezan
Pomidory koktajlowe
Bagietka
Sos Anchois

1 łyżka majonezu,
pół ząbka czosnku
1 łyżeczka kaparów
10g Anchois
1 łyżka śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Bagietkę pokroić na kromki i w zależności od upodobań skropić oliwą i piec ok 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC lub obsmażyć na patelni na gorącej oliwie z obu stron do momentu aż się zarumienią.

Sałatę umyć, osuszyć, wymieszać z sosem Anchois i ułożyć na talerzu. Pomidory koktajlowe pokroić na pół i dodać do sałaty. Naparowane plastry pastrami podgrzać na patelni ok 5 minut z niewielką ilością wody, następnie ułożyć mięso na sałacie. Parmezan pokroić na cienkie plastry lub zetrzeć na tarce położyć na pastrami. Gotową sałatkę udekorować grzankami.

Smacznego 🙂